Innaaien van een blinde rits

Algemeen

Blinde ritsen zijn verkrijgbaar in drie lengtes n.l. 22, 40 en 60 cm. Kies altijd een rits minimaal 2 cm langer dan de opening waar de rits ingestikt wordt. Om een blinde rits in te naaien heeft u een speciaal voetje nodig. Als eerste wordt de rits ingestikt, dan pas wordt de naad onder de rits dichtgestikt. Naaimachine instellen op rechte steek, naald in het midden.

Blinde rits instikken

Rits openen en de tandjes met een lauw strijkijzer in de stand wol platstrijken. Dit is nodig om vlak langs de tandjes te kunnen stikken.

De linker kant van de open rits op de linker kant van de stof leggen, goede kanten op elkaar. De tandjes van de rits net over de markering van de naad spelden of rijgen.

Stof onder het voetje leggen zodat de tandjes in de linker ril van het ritsvoetje liggen. De rits van boven tot zover mogelijk naar beneden vast stikken.

Rits dichttrekken en op de rechterkant van de stof spelden of rijgen, goede kanten op elkaar. Er op letten dat de bovenkant en eventuele ruiten en strepen doorlopen.

Rits openen en het voetje bovenaan de rits plaatsen, er op letten dat de tandjes in de rechter ril van het voetje liggen.
De rits van boven tot zover mogelijk naar beneden vast stikken.

Rits dichttrekken en de naad onder de rits dicht spelden of rijgen. Het losse eindje van de rits naar de naad toe leggen.

De naad naar de rits toe dichtstikken. Probeer zo dicht mogelijk tot aan het stiksel van de rits te stikken. Er zal altijd een klein stukje naad open blijven, maar dit zie je niet aan de goede kant.