Lewenstein 900CS Coverlockmachine
voor een professionele afwerking
voor een professionele afwerking
Coversteek machine eenvoudig te bedienen met profesionele afwerking
2-3-4-5 draads Coverlock
De perfecte afwerking
Lockmachine en Coverlock in 1!
Als naaister is het ontzettend fijn om een lockmachine erbij te hebben. Een kledingstuk kunt u naaien zonder lockmachine, maar dan wordt het nooit zo mooi en professioneel als u eigenlijk zou willen. Mét lockmachine is de finishing touch gegarandeerd. Keurig afgesneden en gelockte zomen en randen. Mooi, mooi, mooi!
Een lockmachine erbij, maar….
Nu heeft u eindelijk besloten om een lockmachine te kopen en hoort u ineens ook de term “coverlock” vallen. Of “coverstich lockmachine” of “coverlock combinatie”. Help, wat is dat nu weer? Geen paniek, wij leggen het u uit:
Wat kan een lockmachine?
Een lockmachine of ook wel “overlocker” genoemd wordt gebruikt om rekbare stoffen aan elkaar te naaien en af te werken met de 3- of 4-draads overlocksteek. Uw naaiwerk krijgt hiermee een professionele uitstraling. Geweven of rafelige stoffen kunt u gemakkelijk mooi afwerken. Daarnaast kan de lockmachine ook nog blindzomen, keurige zoomranden en sierranden maken in meerdere varaiaties. De lockmachine snijdt en naait tegelijkertijd. Draai een willekeurig kledingstuk maar eens binnenstebuiten en zie de naden: keurig en kaarsrecht afgewerkt met een lockmachine.Een lockmachine is een aanvulling op uw naaimachine maar geen vervanging.
Maar hoe zit het dan met deksteken?
De termen deksteken of coversteken hoor je vaak als je gaat naaien met rekbare stoffen zoals elastische stoffen voor bijvoorbeeld een t-shirt, sweater of mooie jersey jurk. Ook jeansstoffen zijn tegenwoordig vaker elastisch zodat ze comfortabeler zitten. Maar die stoffen zijn lastig af te werken en hoe u ook uw best doet, het resultaat van het naaiwerk ziet er van “zelf-gemaakt” uit. Dit laatste zou een compliment moeten zijn, maar voelt altijd een beetje als nèt niet zo mooi dat je het in een winkel zou kunnen hebben gekocht….
Deksteken en coversteken zijn dus die steken die je onderaan, of bij de hals van een t-shirt ziet. Aan de goede kant van de stof ziet u een dubbele rij steken en aan de achterkant lussen. Deze steek is uiterst rekbaar en de beste optie om elastische stoffen af te werken. Misschien dacht u wel dat deze altijd machinaal worden gemaakt, maar niets is minder waar. Of het is natuurlijk wel waar, maar dit kunt u thuis ook. Met een coverlockmachine kunt u die steken maken en uw naaiwerk dus keurig afwerken! Deze coversteek of deksteek kunt u dus alleen op coverlock machines en op combinatie lock-coverlock machines maken en niet op een gewone lockmachine. (Tenzij deze, vaak duurdere lockmachine wel die optie heeft: kijk hiervoor in de handleiding.)
Een coverlock machine wordt ook wel een Coverstitch of een covermachine genoemd.
Lockmachine of coverlockmachine?
Het onderscheid is dus vrij simpel. Een lockmachine is er voor het betere snij- en lockwerk. Een coverlockmachine is er voor de typerende deksteken die worden gebruikt voor zoomranden.
Een combinatie van een lockmachine en coverlock bestaat ook. Deze machines zijn echter wel ingewikkelder in het gebruik. Een gewone lockmachine èn een aparte coverlockmachine werkt prettiger en efficiënter. U hoeft dan niet steeds de lockmachine te veranderen qua instellingen om de deksteken te maken.
Goed gereedschap is het halve èn hele werk!
Mocht het nog steeds enige verwarring geven: denk dan maar aan een oven. In een oven kun je eten opwarmen, in een magnetron ook. Toch zijn dit beiden verschillende processen om voedsel te bewerken voor een lekkere maaltijd. Een oven-magnetron combinatie bestaat ook. Let dan wel goed op dat je de oven of magnetron goed instelt. Een gesmolten diepvriesmaaltijd inclusief de folie die eromheen zat, is geen goed idee. Maar om een culinair hoogstandje op tafel te zetten of gewoon een lekkere uitgebreide maaltijd voor de hele familie, heb je met beide mogelijkheden een grotere kans van slagen en koop je als het ware een stukje gemakzucht.
Zelfgemaakt!
Laten we het maar weer even bij het naaiwerk houden. Stelt u zich eens voor dat u een leuke zomerjurk wil maken van heerlijke elastische tricotstof. U naait de jurk in elkaar, hierna werkt u met de lockmachine de naden af. De coverlockmachine doet het laatste stukje werk: de jurk wordt prachtig afgezoomd met deksteken en ziet er nu perfect uit. “Heb je die ècht zelfgemaakt?” wordt er gevraagd. Niemand zal het geloven.