Het 7-stappenplan

Matri zal er natuurlijk alles aan doen om eventuele problemen tijdens de garantieperiode professioneel op te lossen, maar heel vaak blijkt dat het niet nodig is om de naai-, borduur- of lockmachine te laten ophalen voor reparatie. In de meeste gevallen kunt u het probleem zelf oplossen zodat u uw machine geen dag hoeft te missen, want dat is toch veel prettiger!

Daarom hebben we een stappenplan opgesteld, zodat u de meest voorkomende eenvoudige problemen zelf kunt oplossen.

Het volstaat om de verschillende stappen te volgen zonder er ook maar 1 over te slaan. Ook bij mij, als ervaren coupeuse en lerares, gaat wel eens iets fout, tijdens bijvoorbeeld het inrijgen. In dat geval volg ook ik al deze stappen en wat blijkt: 9 van de 10 keer naait mijn machine weer als een zonnetje!

  1. Haal de boven- en onderdraad van de machine af.
  2. Controleer of de machine niet op opspoelen staat.
  3. Zet een nieuwe naald in de naaldhouder.
  4. Gebruik goed garen. Gebruik hetzelfde soort garen voor de boven- en onderdraad.
  5. Rijg de bovendraad opnieuw in, terwijl de naaivoet omhoog staat.
  6. Controleer of de draad strak op het onderspoeltje is geregen en doe het onderspoeltje opnieuw in de machine.
  7.  Maak een proeflapje.

2. Controleer of de machine niet op opspoelen staat.

Het spoel-asje op de machine hoort tijdens het naaien naar links te staan. Beweeg het asje een aantal keer naar rechts en weer naar links om zeker te zijn dat de machine de goede stand “pakt”. Eindig met de spoel-as naar links. Even uittesten door op het voetpedaal te drukken (het asje draait niet mee; de naald gaat op en neer).

 

3. Zet een nieuwe naald in de naaldhouder

De naald heeft aan de bovenkant een bolle (rode pijl) en een vlakke (blauwe pijl) kant. De vlakke kant hoort aan de achterzijde te zitten. Aan de onderkant bij de punt loopt een gleuf (groene pijlen) over de naald naar boven. Dit is de voorzijde van de naald.

Als u het schroefje van de naaldhouder zover mogelijk los draait, dan kan de naald helemaal omhoog geduwd worden tot deze niet verder kan. Daarna draait u het schroefje van de naaldhouder weer aan.

5. Rijg de bovendraad opnieuw in

U rijgt de bovendraad in volgens het schema. De naaivoet staat hierbij omhoog.

Als u de draad door het “haakje” boven de naald heeft gehaald, zet u de naaivoet omlaag.

Als u nu aan de draad trekt voelt u dat de draad strakker/zwaarder gaat. Is dit niet zo, dan loopt de draad niet goed tussen de spanningsschijven door. Het kan ook zijn dat er vuil tussen de schijven zit. Dat kunt u verwijderen door met een draad met enkele knoopjes tussen de spannings-schijven "door te ragen".

Rijg de bovendraad dan weer helemaal opnieuw in. Trek nogmaals om de spanning te testen. Als het dan goed is, haalt u als laatste de draad door de nieuw ingezette naald.

6. Onderspoeltje opnieuw in de machine doen

A (bij spoelhuis en rechtopstaande grijper): het spoeltje moet opnieuw in het spoelhuis gedaan worden. Trek de draad door het gleufje terwijl u het spoeltje tegenhoudt. Als u daarna aan de draad trekt ziet u het spoeltje naar rechts draaien (met de klok mee).

Daarna controleert u de spanning door het geheel aan de draad te laten hangen. Door zachtjes met de hand op en neer te bewegen zakt het spoelhuis met spoeltje een heel klein beetje (ongeveer 1 cm) naar beneden.

Als de spanning goed is zet u het spoelhuis terug in de machine met het “handvatje”omhoog. U trekt het klepje open om het spoelhuis helemaal in de machine te kunnen duwen. Daarna het klepje weer dicht laten klappen. Ter controle trekt u aan de draad. Het spoelhuis valt niet uit de machine en het draait ook niet om. Alles zit dan goed.

B (bij platliggende grijper): leg het spoeltje op de juiste manier in het spoelhuis.

 

Trek de draad door de gleuf terwijl u het spoeltje tegenhoudt. De draad loopt langs de spanveer. Als u nu ter controle aan de onderdraad trekt moet het spoeltje rustig plat blijven liggen, terwijl het kunststof afdekplaatje nog niet geplaatst is. Wiebelt het spoeltje of komt het zelfs helemaal omhoog, dan moet u het spoeltje helemaal opnieuw inleggen.

7. Maak een proeflapje

Neem hiervoor een stuk normale stof (geen voeringstof want dat is te dun en geen spijkerstof, want dat is te dik en ook geen tricot). Vouw de stof dubbel en naai een stukje met de stiksteek en daar na met de breedste zig-zag steek.

TIP:Het is ook zeker aan te raden om uw machine regelmatig een onderhouds beurt te geven.
Dit kunt u zeer eenvoudig zelf doen met onze onderhouds tips en het kost u niets.
Bekijk hier onze onderhouds films!

Bestel hier uw onderhoudssetje met oa. Naalden , olie, kwastje , schroevendraaier etc.